Afdrukken

Artikel Gazet van Antwerpen 2013 - 1

 

Toer de Sol kan ook zonder stamkroeg

 

toer de sol kan ook zonder stamkroeg

08/05 Ranst (2520) De derde editie van de Toer de Sol op zondag 12 mei krijgt een korte en een lange versie. Alleen renners met haar op de benen en oude koersfietsen zijn welkom.

Even zag het er benard uit voor de toekomst van deze race door de “hel van Ranst”. Dat gebeurde toen de uitbater van het stamcafé De Solsleutel besliste om te stoppen met het tappen van pinten. Er is nog altijd geen overnemer gevonden. “Dat betekende dat we niet meer konden vergaderen in de kroeg, wat misschien wel de efficiëntie van de samenkomsten heeft verhoogd. Maar je kan toch geen koers organiseren zonder dat de deelnemers en het publiek iets kunnen drinken. Daarom zetten we nu een tent op dicht bij De Solsleutel. We kunnen rekenen op ervaren tappers en ons aanbod zal uiteraard minder groot zijn dan in een normaal café”, zegt Jan de Beuckeleer, één van de zes organisatoren van de wedstrijd.

De koers zelf kreeg vorig jaar negentig renners aan de start. Er waren nog meer kandidaat-startersen om niet te veel renners te moeten weigeren komen er dit jaar twee wedstrijden. “We hebben nu een korte editie van 26 km en een lange van 52 km. Dat heeft het voordeel dat ook iets minder getrainde renners kunnen deelnemen want vorig jaar waren er al een paar coureurs die heel snel door hun krachten zaten. De korte tocht start om 14 uur en de lange anderhalf uur later. Het blijft natuurlijk belangrijk om op tijd in Ranst op te dagen. Inschrijven kan alleen hier voor het vertrek. We kunnen dan ook controleren of de fiets beantwoordt aan de retro-voorschriften. Dat wil zeggen géén klikpedalen en versnellingshendel op het kader. Wat wel modern moet zijn, is de valhelm. We willen geen enkel veiligheidsrisico lopen. We hebben in de vorige edities nog geen ernstige ongelukken gehad en dat willen we zo houden”, zegt Wannes Guetens.

Een ander facet waar de organisatoren veel aandacht aan besteden is de beenbeharing. “We willen geen koers voor renners die al vaak elders koersen. We willen iets doen voor mensen uit eigen omgeving die eens graag een koers beleven op deze unieke manier. Renners die vaak fietsen en dan twee weken hun haar laten staan om hier toch te vertrekken zullen we moeten ontgoochelen”, lacht Koen Lieckens.

“Het enige wat we nog graag zouden vinden zijn zes gelijke wollen truitjes waar we op de dag zelf kunnen in rond rijden”, besluit Jens Dillen.

www.toerdesol.be Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0496.03.68.04.

Sylvain Liekens
Foto JoDW